Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Επίδομα Ανθυγειινής Εργασίας

Collapse
X
 
  • Filter
  • Ώρα
  • Show
Clear All
new posts

  • Επίδομα Ανθυγειινής Εργασίας

    Ονομάζομαι ......, είμαι χημικός και εργάζομαι με 8-μηνη σύμβαση στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, στο Γραφείο Ποιοτικού Ελέγχου.


    Το ερώτημα μου είναι αν θα πρέπει να παίρνουμε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ή ισχύει κάτι άλλο; Ο προϊστάμενος του οικονομικού τμήματος εκτιμά ότι δεν πρέπει να το λαμβάνουμε και δε μας το χορηγεί…

    Το ίδιο πρόβλημα έχω και με το μεταπτυχιακό μου, το οποίο δεν θέλουν επίσης να το αναγνωρίσουν μισθολογικά με τη δικαιολογία πως δεν ζητούνταν στη ΣΟΧ, παρότι μοριοδοτήθηκα γι’αυτά. Επειδή έκανα γραπτό αίτημα μισθολογικής αναγνώρισης του μεταπτυχιακού και αποφάνθηκαν αρνητικά, έκανα αίτημα θεραπείας.

    Θα κάνω γραπτό αίτημα και για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά θα ήθελα να ξέρω αν ο νόμος είναι με το μέρος μου. Μπορείτε να με διαφωτίσετε σας παρακαλώ;
    ​​

  • #2
    Θα επικοινωνήσουμε με την εργατολόγο μας και θα σας απαντήσουμε
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Katsogia : https://forum.eex.gr/member/13-katsogia στις 11-04-24, 11:23

    Σχόλιο


    • #3
      Θα επικοινωνήσουμε με την εργατολόγο μας και θα σας απαντήσουμε

      Σχόλιο


      • #4

        Με βάσει τη διάταξη του αρ. 98 παρ. 2 του ν. 4483/2017 ως εποπτικό προσωπικό ορίζονται οι μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε. και από το γράμμα της διάταξης προκύπτει ότι ο σχετικός ορισμός είναι περιοριστικός σε σχέση με αυτή την κατηγορία προσωπικού.
        Ωστόσο, εκτιμάται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε χημικό, εργαζόμενο σε δομή εργαστηρίου σε ΔΕΥΑ, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
        Με το άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), προβλέφθηκε η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ και παρασχέθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των δικαιούχων, των όρων και των προϋποθέσεων, καθώς και της διαδικασίας καταβολής του. Δυνάμει αυτού εκδόθηκε η υπ' αριθ. 2/16519/0022/2012 (ΦΕΚ Β 465/2012) Υ.Α., η οποία καθόρισε τα ανωτέρω. Ειδικότερα, παρότι στο αρ. 4 παρ. 1 του οικείου νόμου οριζόταν ότι στις διατάξεις των άρθρων του υπάγονται οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ, η εκδοθείσα Υ.Α ρητά προέβλεπε ότι " Καθορίζουμε το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και
        ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ − ΙΔΟΧ) του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού ανά κατηγορία [...]". Περαιτέρω, σύμφωνα με την εκδοθείσα Υ.Α. στην κατηγορία Β' των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας περιλαμβάνονται, ανεξαρτήτως φορέα απασχόλησης, "Οι χημικοί, βοηθοί χημικοί, και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια.".
        Ακολούθως, στο αρ. 7 του ν. 4354/2015 (ενιαίο μισθολόγιο), ορίζεται ρητά ότι στο ρυθμιστικό πεδίο των διατάξεων του οικείου νόμου υπάγονται και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ ενώ προβλέπεται συγκεκριμένα η υπαγωγή των υπαλλήλων " των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α.- κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας" (περ. στ).
        Με το άρθρο 18 του ν. 4354/2015, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 54 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78), προβλέφθηκε η εξακολούθηση καταβολής του επιδόματος αυτού ενώ με τη διάταξη της παρ. 1 του ν. 4354/2015, όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 396 του ν. 4512/2018, ορίστηκε η σύσταση Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Σύμφωνα με την παρ. 10 του οικείου άρθρου ορίστηκε ότι " Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας προσδιορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής της παρ. 1. Η απόφαση εκδίδεται εντός ενός (1) μήνα από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής της παρ. 1 και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από το Φεβρουάριο του 2019."
        Ενόψει των διαδοχικών παρατάσεων για την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής και συνακόλουθα των Κ.Υ.Α. ανά αρμόδιο Υπουργείο, σύμφωνα με την παρ. 10 του αρ. 18 ν. 4354/2015, όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 64 του ν. 4915/2022 και ισχύει, ορίζεται ότι "Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού προσδιορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κατόπιν γνωμοδότησης της επιτροπής της παρ. 1. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος."
        Με το αρ. 98 του ν. 4483/2017 προστέθηκαν στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης/ ανθυγιεινής εργασίας, ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού στα νομικά πρόσωπα αυτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 2 "Στην κατηγορία Α΄ συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, στα αντλιοστάσια αποχέτευσης, το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι εργάτες κοπής ψηλών δένδρων, οι σιδεράδες αλουμινάδες, καθώς και οι εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.
        Στην κατηγορία Β΄ συμπεριλαμβάνονται οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και οι φανοποιοί.
        Στην κατηγορία Γ΄ συμπεριλαμβάνεται το εποπτικό προσωπικό (μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε.) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων."

        Ωστόσο, με την ανωτέρω διάταξη δεν ρυθμίστηκαν κατά τρόπο αποκλειστικό οι ειδικότητες των εργαζομένων σε ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών που δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα, ενώ απεναντίας προστέθηκαν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, χωρίς να αποκλείονται που είχαν ήδη θεμελιώσει το δικαίωμα λήψης του επιδόματος βάσει της υπ' αριθ. 2/16519/0022/2012 (ΦΕΚ Β 465/2012) Υ.Α. Αυτό συνάγεται σαφώς, καταρχάς από τη διάταξη της παρ. 6, η οποία ορίζει ότι " Οι δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με διατάξεις νόμων και υπουργικών αποφάσεων που βρίσκονται σε ισχύ, δεν θίγονται". Επιπρόσθετα συνάγεται και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου, η οποία επί του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρει ότι "Με το άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 (Α ́ 226), προβλέφθηκε η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και παρασχέθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των δικαιούχων, των όρων και των προϋποθέσεων, καθώς και της διαδικασίας καταβολής του. Με το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 (Α ́ 176), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 54 του ν. 4384/2016(Α ́ 78), προβλέφθηκε η εξακολούθηση καταβολής του επιδόματος αυτού, ενώ με σειρά κανονιστικών αποφάσεων έκτοτε, έχουν οριστεί συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότητες υπαλλήλων που δικαιούνται την καταβολή του επιδόματος αυτού και έχουν εξειδικευτεί οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησής του. Παρά ταύτα, εξακολουθούν, μέχρι σήμερα, να υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες υπαλλήλων στους Ο.Τ.Α και σε νομικά πρόσωπα αυτών, που, αν και, ως εκ της φύσης και του αντικειμένου της εργασίας τους, εκτίθενται σε ανθυγιεινές ή/και επικίνδυνες συνθήκες, εντούτοις, δεν λαμβάνουν ακόμη το σχετικό επίδομα. Η χορήγηση, με τις διατάξεις του άρθρου αυτού και στους υπαλλήλους των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πέρα από μία στοιχειώδη οικονομική στήριξη της διαρκούς προσπάθειας των εργαζομένων αυτών να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες δυσχέρειες που συνυφαίνονται με τη φύση και το αντικείμενο της εργασίας του και μία έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο, συνιστά και μία υποχρέωση της Πολιτείας, που απορρέει από τη συνταγματική αρχή της ισότητας, να διασφαλίσει την καταβολή της συγκεκριμένης παροχής σε όλες τις κατηγορίες εκείνες εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες δικαιολογούν την καταβολή του. Με τη διάταξη της τελευταίας παραγράφου διευκρινίζεται ότι με τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού δεν θίγεται καμία από τις κατηγορίες και ειδικότητες εργαζομένων που σήμερα εισπράττουν το σχετικό επίδομα.
        Ενόψει των ανωτέρω, και του γεγονότος ότι έως σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες Κ.Υ.Α. για καθορισμό των δικαιούχων βάσει του εκδοθέντος από τον Απρίλιο του 2022 Πορίσματος της Επιτροπής, πλην των Υπουργείων Υγείας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκύπτει ότι για τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται ως καθορίστηκε από την υπ' αριθ. 2/16519/0022/2012 Υ.Α.

        Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα χημικός, εργαζόμενος σε δομή εργαστηρίου ΔΕΥΑ και ανεξαρτήτως του ειδικότερου καθεστώτος της σχέσης εργασίας (μόνιμος, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ) δικαιούται του επιδόματος επικίνδυνης και/ή ανθυγιεινής εργασίας κατηγορίας Β' (70 ευρώ) βάσει της υπ' αριθ. 2/16519/0022/2012 Υ.Α. και μέχρι την έκδοση επικαιροποιημένης Κ.Υ.Α.

        Σχόλιο

        Working...
        X